Botox: Το δραστικό όπλο κατά των ρυτίδων

Posted on Απρ 15 2015 - 10:12μμ by sofia
|

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη στροφή στην παγκόσμια κοινότητα της αισθητικής χειρουργικής. Ενώ το 1997 τα ποσοστά των μην επεμβατικών σε σχέση με τις μη επεμβατικές ιατρικές πράξεις ήταν 46% έναντι 54%, το 2005 ήταν 19% έναντι 81%! Σε αυτή την τάση πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε η καθιέρωση των ενέσιμων θεραπειών που προσφέρουν ένα άμεσα εντυπωσιακό αποτέλεσμα με μικρότερο κόστος και λιγότερο πόνο. Κυρίαρχη θέση μεταξύ των θεραπειών αυτών κατέχει η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, της οποίας η πιο γνωστή εμπορική ονομασία είναι Botox!

Η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την θεραπεία νευρομυϊκών και οφθαλμολογικών παθήσεων. Τα τελευταία 15-20 χρόνια εφαρμόζεται και για αισθητικούς λόγους (έχει πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ) για την πρόληψη εμφάνισης ρυτίδων. Μάλιστα, η εφαρμογή του Botox στην αισθητική ιατρική οφείλεται στο ότι με την χρήση του για τη θεραπεία παθήσεων των οφθαλμών (στραβισμός) παρατηρήθηκε τυχαία εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης στο πόδι της χήνας!

Πως και που χρησιμοποιείται;

Το Botox ενδείκνυται κυρίως για τις ρυτίδες έκφρασης ανάμεσα στα φρύδια (μεσόφρυο), στο μέτωπο (οριζόντιες ρυτίδες) και γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας). Πολλοί βέβαια ιατροί το εφαρμόζουν και σε άλλα σημεία του προσώπου. Έτσι, λοιπόν, μπορεί να εφαρμοστεί στο άνω χείλος για την βελτίωση των κάθετων γραμμών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα εμφανείς στους καπνιστές. Στα πλάγια της μύτης ή στη βάση για την εξάλειψη των γραμμών που οφείλονται στην δραστηριότητα της ρινικής περιοχής. Στο πηγούνι ή ακόμη γύρω από το στόμα για να βελτιώσουμε μικρές ρυτίδες που δημιουργούνται από τη δράση των μυών του κάτω τριτημορίου του προσώπου. Με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα εφαρμόζεται και στο λαιμό μειώνοντας τη δράση του μυώδους πλατύσματος (μυς που καλύπτει το λαιμό) και με τον τρόπο αυτό βελτιώνουμε αισθητά τη χαλάρωση της περιοχής. Τελευταία, βέβαια, χρησιμοποιείται αρκετά και για την αντιμετώπιση πονοκεφάλων-ημικρανιών, έντονων μυϊκών σπασμών, αλλά και της υπεριδρώσεως (μασχάλες, πέλματα, παλάμες).

Η δράση του:

Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α είναι ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών, που παράγεται από το κλωστηρίδιο Botulinum. Το κλωστηρίδιο αυτό παράγει μάλιστα άλλες 6 τοξίνες (τύπου B, C, D, E, F και G). Στα σημεία τα οποία εγχέεται η τοξίνη μπλοκάρει την έκκριση της ακετυλοχολίνης. Η ακετυλοχολίνη είναι μία ουσία που υπάρχει στην νευρομυϊκή σύναψη και στέλνει μήνυμα στον μυ να συσταλεί, δηλαδή να σφίξει. Το Botox μπλοκάρει τη μετάδοσή της και έτσι εξασθενεί ο σπασμός των μυών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η έντονη μυϊκη σύσπαση να καταργείται ή να ελλατώνεται και οι ρυτίδες που θα σχηματίζονταν ως αποτέλεσμα της σύσπασης να μειώνονται αισθητά.

Η επόμενη μέρα:

Μετά την εφαρμογή δίνουμε στους ασθενείς συγκεκριμένες οδηγίες. Ζητάμε να εξασκούν του μύες του προσώπου 2-3 ώρες μτά τη θεραπεία, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τη δράση της ουσίας μέσα στους μύες. Ακόμη συνιστούμε να αποφεύγουν να τρίψουν την περιοχή της θεραπείας για τις επόμενες 24 ώρες, να μμη χρησιμοποιήσουν make-up για 4 ώρες, να αποφύγουν το καυτό ντους ή τη χρήση σεσουάρ τις επόμενες 2 ημέρες. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα φτάνει στο καλύτερό του σημείο περίπου μετά από 1 εβδομάδα. Πολλές φορές όμως μπορεί να χρειστούν και επιπλέον ημέρες, αναλόγως, βέβαια με το άτομο. Περίπου στις 15 ημέρες από την θεραπεία γίνεται πάντα μία συμπληρωματική συνεδρία για βελτίωση ή διόρθωση συγκεκριμένων σημείων. Οι ενέσεις δεν είναι επίπονες, δεν χρειάζεται καν αναισθησία τοπική.

Ανεπιθύμητες παρενέργειες  και αντενδείξεις:

Ιδιαίτερος λόγος έχει γίνει τελευταία για τις παρενέργειες του botox. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία τοξίνη που χρησιμοποιείται πολλά χρόνια στην Ιατρική και είναι πλήρως αποδεκτή από τον οργανισμό. Οίδημα, ερύθημα, εκχύμωση είναι κάποιες από τις μικές και τοπικές παρενέργειές της, ενώ σπάνια μπορεί να έχουμε κεφαλαλγίες, τάση προς εμετό ή ιλίγγους. Επίσης, η εφαρμογή της στην κοσμητική ιατρική γίνεται σε πολύ μικρές δόσεις, σε πολύ συγκεκριμένα σημεία και με αδυναμία διάχυσης σε σχέση με την εφαρμογή της σε παθολογικές καταστάσεις. Αυτό καθιστά το Botox  ένα πολύ ασφαλές φάρμακο στα χέρια φυσικά εκπαιδευμένων ιατρών. Τέλος, για μια μικρή βλεφαρόπτωση ή το ανώμαλο σήκωμα ατων φρυδιών μπορεί να συμβού, αλλά κάτι τέτοιο αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα και κυρίως προλαμβάνεται από την εμπειρία του θεράποντα ιατρού.

Απ’ την άλλη, θα πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα με νευρομυϊκα προβλήματα και μυασθένειες, όπως και αυστηρά κατά την διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας.

Το Botox είναι πράγματι το πιο δημοφιλές ενέσιμο και ο συνδυασμός του με άλλες μη επεμβατικές θεραπείες, όπως τα Lasers, τα peelings, το υαλουρονικό οξύ μας δίνει εκπληκτικά αποτελέσματα. Να θυμάστε όμως ότι πάντα απαιτείται σωστή εφαρμογή και να ζητάτε τη γνώμη εκπαιδευμένων και έμπειρων γιατρών.